داروخانه آنلاین دکتر روغنی

همه چیز درباره سکسکه جنین. علل و راهکارهای رفع آن


10 مرداد 1403

همه چیز درباره سکسکه جنین. علل و راهکارهای رفع آن


مادر باردار در دوران حاملگی با تغییرات و حرکات مختلف جنین مانند لگد، ضربه و غلت مواجه می‌شود. سکسکه جنین (Fetal Hiccups) یکی دیگر از تغییرات مهم این دوره به‌شمار می‌آید که معمولا نشان‌دهنده رشد صحیح نوزاد است. متخصصان در اغلب موارد سکسکه را نشانه بلوغ ریه و آمادگی آن برای شروع فرآیند تنفس جنین می‌دانند.

همه چیز درباره سکسکه جنین

همه چیز درباره سکسکه جنین. علل و راهکارهای رفع آن

آنچه در این مقاله می‌خوانیم:

  1. سکسکه جنین چیست؟
  2. سکسکه جنین چگونه احساس می‌شود؟
  3. علل سکسکه جنین
  4. علائم سکسکه جنین در رحم
  5. سکسکه جنین نشانه چیست؟
  6. سخن پایانی

1. سکسکه جنین چیست؟

معمولا مادر در هفته ۱۸ یا ۲۰ بارداری متوجه اولین حرکات جنین می‌شود. این حرکات شامل مراحل مهمی هستند که جنین قبل از به دنیا آمدن، آن‌ها را تمرین می‌کند تا بتواند در دنیای واقعی زنده بماند. به زبان ساده‌تر، سکسه جنین در رحم را می‌توان حرکات کوچکی دانست که دیافراگم جنین برای تمرین نفس کشیدن، ایجاد می‌کند. وقتی جنین برای اولین بار نفس می‌کشد، مقداری مایع آمونیاک وارد ریه‌های او می‌شود که نتیجه آن انقباض دیافراگم در حال رشد و سکسکه جنین در رحم مادر است.

2. سکسکه جنین چگونه احساس می‌شود؟

سکسکه جنین یک حرکت سریع و تکراری است که مادر می‌تواند متوجه شود که این حرکات از کودک او ناشی می‌شود. در ابتدا بسیاری از خانم‌های باردار تصور می‌کنند یک لگد آرام از طرف جنین است اما به دلیل تکرار شدن چندین باره این اتفاق می‌توانید متوجه شوید که جنین شما دچار سکسکه شده است.

اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که ریتم آن مشابه سکسکه‌های بزرگسالان است که در اثر حرکات دیافراگم نیز ایجاد می‌شود. تفاوت سکسکه جنین با سکسکه برزگسالان در این است که نوزادان در رحم مایع آمنیوتیک را تنفس می‌کنند و با این مشکل مواجه می‌شوند اما بزرگسالان با استنشاق هوا دچار سکسکه می‌شوند.

3. علل سکسکه جنین

بر خلاف تصور خیلی از افراد خوردن ناهار خیلی سریع باعث سکسکه جنین نمی‌شود. در عوض این اتفاق صرفا یک عارضه جانبی از کودک است. سکسکه در نوزادانی که در رحم هستند از چند جهت می‌تواند موجب رشد او شود. این اتفاق‌ها نشانه‌هایی از این هستند که رشد کودک شما به درستی انجام می‌شود. توانایی کودک در دم و بازدم مایع آمنیوتیک (که موجب سکسکه می‌شود) نشانه خوبی از رشد صحیح دیافراگم است. این فرآیند حدودا در هفته دهم شروع می‌شود، اگرچه احتمالا تا چند ماه به طور کامل قطع می‌شود.

سیستم عصبی کودک

سکسکه جنین نشان دهنده فعال شدن عصب کنترل کننده دیافراگم است. سکسکه به تأیید اینکه مغز و نخاع دست نخورده هستند و کار خود را درست انجام می‌دهند کمک می‌کنند. به عبارت دیگر، سکسکه جنین به این معنی است که کودک از نظر عصبی به اندازه کافی رشد می‌کند تا در خارج از رحم زنده بماند. این می‌تواند دلیلی بر این باشد که سکسکه نوزاد در رحم نشان خوبی است.

رفلکس‌های کودک

علاوه بر تنفس، نوزاد در حال تمرین برای مکیدن شست و خمیازه کشیدن است (یعنی همان کارهای بامزه‌ای که بعد از تولد انجام خواهند داد) و تمامی این فعالیت‌ها نیز می‌توانند منجر به سکسکه جنین شوند.

علائم سکسکه جنین در رحم

4. علائم سکسکه جنین در رحم

اولین نشانه سکسکه‌جنین به صورت ضربه ناگهانی، تپش‌دار و تکان خوردن شکم مادر ظاهر می‌شود. این حرکات شبیه انقباض شکمی هستند؛ به همین دلیل برخی زنان انقباضات ریتمیک سکسکه را با اسپاسم شکمی اشتباه می‌گیرند. در حالی که ریتم سکسکه منظم است و در تعداد دفعات بیشتری رخ می‌دهد. معمولا مادر باردار، سکسکه جنین را در قسمت مشخصی از شکم، حدود پنج تا ۱۰ دقیقه احساس می‌کند. 

5. سکسکه جنین نشانه چیست؟

سکسه را می‌توان یکی از عوارض جانبی آغاز فعالیت سیستم‌های بدن و عامل موثری در سیر تکامل جنین دانست. به طور کلی این عارضه ناشی از موارد زیر است:

  1. تکامل سیستم تنفسی: توانایی دم و بازدم مایع آمونیاک و سکسکه، نشان‌دهنده رشد دیافراگم جنین است.
  2.  رفلکس‌ها: تمریناتی مانند مکیدن، خمیازه کشیدن و مکیدن شست می‌تواند منجر به سکسکه شود.
  3. رشد سیستم عصبی: نشان‌دهنده فعال شدن عصب کنترل‌کننده دیافراگم است. همچنین می‌توان از عملکرد درست مغز و نخاع برای زنده نگه داشتن جنین بیرون از رحم مطمئن شد.

6. سخن پایانی

اغلب مادران پس از تجربه سکسکه جنین (مخصوصا در بارداری اول)، به دلیل عدم شناخت حرکات طبیعی این دوران، دچار ترس و واهمه می‌شوند. در حالی که سکسکه‌کردن جنین یک رفلکس طبیعی به‌شمار می‌آید و بروز آن تا قبل از هفته ۳۲ بارداری نشان‌دهنده سیر تکامل سیستم تنفسی و عصبی جنین است. با این حال اگر از هفته ۲۸ بارداری متوجه شدید مدت سکسه‌جنین بیش از حد طول کشیده یا قوی‌تر شده، حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.


0 دیدگاه
لطفا برای ثبت دیدگاه ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید - ورود به حساب کاربری