داروخانه آنلاین دکتر روغنی

همه چیز درباره عمل پانکچر و نحوه انجام آن


02 شهریور 1403

همه چیز درباره عمل پانکچر و نحوه انجام آن


انجام IVF یا ICSI چند مرحله دارد که یکی از آن‌ها عمل پانکچر یا تخمک گیری است. این مرحله پس از رشد تخمک‌ها با هورمون درمانی، انجام شدنی است. در این عمل معمولاً به برش جراحی نیاز نیست و تخمک گیری از طریق دیواره واژن با هدایت سونوگرافی و به وسیله سوزن انجام می‌شود.

عمل پانکچر

عمل پانکچر

آنچه در این مقاله می‌خوانیم:

  1. معرفی عمل پانکچر
  2. نحوه انجام عمل جراحی پانکچر
  3. در عمل جراحی پانکچر چند تخمک بازیابی می‌ شوند؟
  4. عوارض احتمالی انجام عمل پانکچر
  5. سخن پایانی

۱. معرفی عمل پانکچر

از عمل پانکچر یا تخمک کشی در درمان ناباروری و انجام روش‌های ivf یا فریز تخمک، استفاده می‌شود. پانکچر در واقع یکی از مراحل ivf است که طی آن یک سوزن از طریق واژن وارد تخمدان شده و مایع فولیکولیک شامل تخمک بالغ را جمع آوری می‌کند.

ممکن است طبق نظر برخی از افراد عمل پانکچر کمی ترسناک به نظر برسد، اما باید بگوییم که این روند بدون درد و سریع انجام می‌شود. به زبان ساده می‌توانیم بگوییم در این روش پزشک در ابتدا از طریق سونوگرافی اقدام به شناسایی تخمدان‌های بیمار می‌کند. در این بیماران ممکن است تخمدان‌ها با خوشه‌هایی از فولیکول کوچک احاطه شده باشند. سپس با کمک یک سوزن مخصوصی که به پروپ سونوگرافی متصل شده است، اقدام به مکش تخمک‌ها می‌کنند.

این تخمک‌ها در لوله‌های آزمایشگاهی با شماره شناسایی و نام مشخص جمع آوری می‌شوند. در مرحله بعد تخمکی که از بیمار جمع آوری شده است، به آزمایشگاه منتقل شده تا وضعیت کلی آنها بررسی شود. پس از پایان عمل پانکچر پزشک تخمدان‌ها و واژن را معاینه می‌کند. در نظر داشته باشید احتمال خونریزی پس از انجام این عمل وجود دارد که برای پیشگیری از آن معمولا از یکسری عوامل محرک استفاده می‌کنند.

۲. نحوه انجام عمل جراحی پانکچر

در مورد اینکه نحوه انجام عمل پانکچر چیست، باید بگوییم که در این کار ابتدا اقدام به شستشوی واژینال شده و سپس برای تخمک‌گیری شما را بیهوش می‌کنند؛ طول عمل نزدیک به ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول می‌کشد. البته گاهی مواقع نیز در صورتی که وضعیت تخمک‌های شما زیاد غیر طبیعی نباشد و نیاز به یک یا دو تخمک داشته باشید، بدون بیهوشی عمل تخمک‌گیری انجام می‌شود.

پس از بیهوشی یا آماده کردن شما، کادر پزشکی که عبارتند از متخصص ناباروری، متخصص بیهوشی، پرستار بیهوشی و متخصص جنین شناس وارد عمل شده و با کمک دستگاه‌ها و روش‌های مخصوص تخمک‌ها را از تخمدان‌ها خارج و در دستگاه مخصوص به منظور بررسی دقیق‌تر و بارور کردن آنها قرار می‌دهند.

۳. در عمل جراحی پانکچر چند تخمک بازیابی می‌ شوند؟

تعداد تخمک‌هایی که در عمل پانکچر بازیابی می‌شود رابطه مستقیمی با سن خانم‌ها دارد معمولاً تعداد تخمک‌ها در زنان جوان نسبت به زنان مسن بیشتر بازیابی می‌شوند. در حالت معمول ۸ تا ۱۲ تخمک به دست می‌آید اما در صورتی که پزشک مشکل جدی نبیند گاهی مواقع ۱ یا ۲ تخمک نیز برای بارور کردن و انتقال آن به رحم کافی است. برخی مواقع نیز ممکن است نیاز به تعداد بیشتری تخمک به منظور بارور کردن باشد زیرا سن خانم بالا رفته است یا به دلیل مشکل داشتن تخمک‌ها نیاز است از تعداد بیشتری از آنها برای افزایش شانس باروری استفاده شود.

۴. عوارض احتمالی انجام عمل پانکچر

در کنار تمام نتایج مثبتی که عمل پانکچر داشته و می‌تواند در رفع مشکل ناباروری کمک کند ممکن است مانند همه عمل‌های جراحی دیگر عوارضی نیز داشته باشد که با اطلاع از این موضوع که عوارض عمل پانکچر چیست شما می‌توانید بهتر خود را برای آن آماده کنید. از برخی عوارض این کار می‌توان به

  1. خونریزی
  2. درد
  3. سرگیجه یا غش کردن
  4. استفراغ


اشاره کرد که البته موارد ذکر شده موقت بوده و پس از چند روز استراحت یا مصرف داروهای تجویز شده برطرف می‌شود. اما با این حال در صورتی که علائم ذکر شده آزاردهنده بودند یا متوجه غیر طبیعی آنها شدید بهتر است هرچه سریع‌تر با پزشک خود مشورت کنید.

۵. سخن پایانی

نیاز است تا توصیه‌های قبل و بعد از عمل را نیز جدی گرفته تا بیشترین نتیجه را از این روش برای بارور شدن بگیرید. در حال حاضر یکی از بهترین و موثرترین راه‌ها برای خانم‌هایی که تخمک آنها با مشکل باروری روبرو است انجام عمل پانکچر می‌باشد. این عمل در رفع مشکل زوجین و برطرف شدن نگرانی آنها بیشترین نقش را دارد. در حال حاضر این عمل جراحی بدون عوارض جدی و دردهای غیر قابل تحمل انجام شده و بیمار می‌تواند با خیال راحت برای انجام آن اقدام کند.


0 دیدگاه
لطفا برای ثبت دیدگاه ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید - ورود به حساب کاربری